sushi

Japońska kuchnia – sekret długowieczności

Japońska kuchnia uważana jest przez wielu jako jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy oparte są o duże ilości warzyw, owoców morza i tłustych, pełnych składników odżywczych ryb. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie dzięki odpowiedniej diecie Japończycy zachowują formę przez długie lata i bardzo rzadko chorują. Jakie są główne zasady japońskiej kuchni? Co oprócz sushi jedzą Japończycy?

Kuchnia japońska – podstawowe zasady

Kuchnia japońska w niczym nie przypomina tego, co znamy z naszych stołów. Podstawą żywienia jest biały ryż, który po ugotowaniu jest lekko kleisty. Ważne miejsce w diecie zajmuje również tofu, japońskie grzyby shiitake oraz glony. Mięso jedzone jest rzadko, gdyż jest bardzo drogie i nie każdego na nie stać. Na stołach najczęściej pojawia się wołowina od krów pojonych piwem. Jest to prawdziwa specjalność. W diecie Japończyków znajdziemy także wiele warzyw, ryb i owoców morza.

W kuchni japońskiej stosuje się następujące przyprawy:

  • sos sojowy
  • sake – alkohol z ryżu, który dodawany jest do praktycznie każdej potrawy
  • mirin – słodkie wino z ryżu, które dodaje się do większości potraw.
  • ocet ryżowy
  • miso – sfermentowana pasta ze słodu ryżowego i soi
  • olej sezamowy
  • wasabi – zielony, bardzo ostry chrzan

Japończycy bardzo cenią sobie naturalny smak produktów. W tym celu większość składników podawana jest na surowo lub lekko tylko podgotowana lub podwędzona. Z tego powodu produkty muszą być najwyższej jakości i świeże, gdyż nie ma możliwości schowania gorszego smaku przyprawami. Ze względu na sposób podawania potraw, zawierają one sporo witamin i minerałów, co bardzo pozytywnie działa na organizm.

Dzięki swojej diecie zaledwie kilka procent Japończyków cierpi na otyłość, a ich długość życia jest nawet o kilka lat dłuższa niż u innych narodów. Wszystko dzięki temu, że mieszkańcy Japonii wolą zjeść mniej aby lepiej zapamiętać smak potrawy. Każdy posiłek popijany jest także szklanką zielonej herbaty, która świetnie poprawia trawienie.

Najpopularniejsze japońskie potrawy

Podstawą żywienia Japończyków jest sushi. To co u nas uchodzi za elitarny rarytas, tam przyrządzane jest na co dzień. Sushi to potrawa składająca się z ryżu podlanego octem oraz dodatków jak np. surowe lub wędzone ryby, warzywa, mięso, owoce morza itp. Potrawa ta podawana jest w postaci kulek lub pasków zawiniętych w wodorost.

Drugą z najpopularniejszych potraw jest sashimi, czyli danie składające się z surowych ryb i owoców morza podawanych z rzodkwią, glonami, sosem sojowym i wasabi.

Warto wspomnieć także o ramen, czyli japońskim odpowiedniku naszego rosołu, który składa się z tłustego wywaru rybnego lub opartego na wołowinie, makaronu i różnych dodatków.

Jeśli chodzi o dodatki, to nie można nie wspomnieć o grzybach shiitake, które nadają potrawom specyficznego smaku. Rosną one niemal wszędzie, więc nie ma większego problemu, żeby je znaleźć. W Japonii zwane są grzybami długiego zdrowia.

Japończycy cenią sobie także tofu czyli biały ser wykonywany z soi. W sklepach dostaniemy setki różnych jego odmian, różniących się smakiem i przeznaczeniem.

Więcej informacji

Sushi w Łomiankach – sprawdź Gold Sushi – zapoznaj się z bogatym menu kuchni japońskiej

Sprawdź także

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *